top of page
  • Obrázek autoraNatálie Čípová

Puller - psí sport pro vášnivé aportéry

Aktualizováno: 20. 12. 2023

Dog puller je poměrně mladý psí sport, který vznikl na Ukrajině a postupně získává na oblibě po celém světě. Je založený na tréninku se dvěma fialovými kruhy, které jsou vyráběny v pěti velikostech, takže si s nimi vyhrají opravdu všechna plemena. 


Puller není jen výcviková pomůcka, ale zároveň i velmi oblíbená hračka. Kruhy jsou lehké a zároveň i odolné, takže si hravě poradí i se silným zákusem. Jsou vyrobené z poddajného materiálu, díky kterému se do pulleru psí zuby mohou zabořit naprosto bezpečně.


Psí sport puller - jumping
Dog Puller - Jumping

Trénink s pullerem se zaměřuje především na přetahování, skákání, běhání. Otestuje fyzickou kondici vašeho psa a zároveň podporuje jeho duševní stimulaci.


Dog Puller se dělí na dvě sportovní disciplíny - running a jumping. Running spočívá ve střídavém běhání psa pro Puller na obě strany hřiště, jeho chycení v pohybu a následném přinášení. Jumping spočívá ve střídavém skákání z kruhu na kruh se zákusem do Pulleru ve výskoku. Každá disciplína trvá 90 sekund a sbíráte v nich body, které následně rozhodnou o vítězi. 

První prototyp pulleru byl ze dřeva


Zajímavostí je, že původní prototyp byl vyroben ze dřeva, stejně jako aportovací činky. Dřevo ani guma se však neosvědčili. Tvůrce pulleru měl na tuto výcvikovou pomůcku jisté požadavky - pružnost, odolnost, poddajnost a lehkost.


Proč je puller fialový?


Pes vidí svět jinak než lidé, a to způsobem, který je ovlivněný strukturou jeho očí a receptorů. Psy mají tzv. dichromatické vidění, což znamená, že mají pouze dva typy fotoreceptorů (čípky) pro vnímání barev, zatímco lidé mají tři typy. Typy fotoreceptorů u psů jsou citlivé na různé vlnové délky světla, což ovlivňuje to, jaké barvy psi mohou vnímat.


Pes a puller

Hlavními barvami, které psi mohou rozlišovat, jsou fialová/modrá a žlutá. Jiné barvy, jako je červená, jsou pro ně mnohem obtížněji rozlišitelné, a mohou je vidět spíše jako odstíny šedi. To znamená, že červená, oranžová a růžová jsou pro psy velmi podobné a mohou je zaměňovat.


Celkově lze říci, že pes vidí svět v omezené škále barev ve srovnání s lidmi. Jejich vidění je přizpůsobeno jejich potřebám a schopnosti detekovat pohyb a kontrasty více než barvy.



Psí zuby při zakusování netrpí


Velkou výhodou pulleru oproti jiným hračkám je jeho poddajnost a materiál. Psí zuby se při zákusu mohou zabořit do pulleru, takže na zuby není vyvíjen tlak jako třeba při zákusu do pevné gumy. Díky tomu zuby psa v čelisti netrpí. To je také důvod proč se puller už při prvním použití tak opotřebuje. Malé dírky po zubech na pulleru tudíž nejsou žádnou závadou. Za velkou výhodu považuji také to, že puller NEOBRUŠUJE psí zuby (nemá abrazivní vlastnosti) na rozdíl od tvrdých hraček nebo klasických TENISÁKŮ.


Zdroj: Dog Puller Klub ČR




19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page