top of page
  • Obrázek autoraNatálie Čípová

Jak vybrat pamlsky na trénink?

Vybrat správné pamlsky pro trénink vašeho psa může mít zásadní vliv na úspěšnost vašeho tréninkového programu. Doporučuji poloměkké pamlsky, nikoli tvrdé, které by pes mohl dlouho žvýkat.  





Na trénink zvolte pamlsky, které jsou pro vašeho psa neodolatelné. Někteří psi preferují masové pamlsky, zatímco jiní mohou být nadšeni z ovoce, zeleniny nebo kousku sýra. Pokud trénujete v náročnějším prostředí pro psa, neuškodí sáhnout i po kousku párku, vařených srdíček nebo sušených rybiček. Každopádně na uzeniny si dejte pozor - obsahují velké množství soli, tuků a mohou pejskovi podráždit žaludek.


Nebojte se experimentovat s různými druhy pamlsků, abyste zjistili, co váš pes nejvíce miluje. 


Složení pamlsků

Základním kamenem kvalitních pamlsků jsou kvalitní ingredience. Hledejte ty, které obsahují vysoké procento přirozených složek jako jsou maso, ryby, ovoce a zelenina. Vyhněte se pamlskům s umělými barvivy, konzervačními látkami a nadměrným množstvím cukru, které mohou negativně ovlivnit zdraví vašeho psa. Pamlsky pro psy by neměly obsahovat sůl a je třeba myslet na to, že velké množství obilovin také může být spíše na škodu než k užitku. 


Velikost pamlsků

Při tréninku chcete, aby pamlsky byly dostatečně malé, aby je pes mohl snadno a rychle pozřít, aniž by byl vyrušen z dalšího cvičení. Dbejte na to, aby byly pamlsky dostatečně malé, aby bylo možné psu poskytnout několik odměn během krátkého časového úseku, aniž by došlo k přejídání. Zároveň větší kousky pamlsků nejsou na trénink vhodné, protože je pes dlouho žvýká a vzniká tak prodleva během tréninku, což může způsobit, že pes začne ztrácet soustředěnost a motivaci. 


Tip: Pamlsky vyšší a nižší hodnoty
Pamlsky také můžete rozdělit na odměnu s vyšší hodnotou, kterou budete používat v náročnějším prostředí nebo při učení nových cviků (sušené maso, plíce, srdíčka, sušené ryby). A na pamlsky s nižší hodnotou (sušší, nevoňavé mňamky nebo granule) můžete používat pro upevňování povelů. O pamlsky s nižší hodnotou pes má zájem, ale po odměnách s vyšší hodnotou přímou touží.




Kolik pamlsků psovi denně dávat?

Zde bych se řídila vlastním rozumem a sledovala stav a kondici psa. Pokud je váš pes náchylný k obezitě, doporučuji na trénink využít část krmné dávky granulí. Pokud barfujete (krmíte psa syrovým masem), existuje spoustu druhů sušených odměn. Zároveň myslete na to, že pes odměny dostává za nějaký splněný úkol. Neládujte svého psa odměnami ,,jen tak’’ - pes nepotřebuje mňamky na přilepšenou do misky s granulemi. Raději trénujte nějaké cviky. 


Máte psa s citlivým zažíváním?

Pokud váš pes má speciální dietní požadavky nebo alergie, vyhledejte pamlsky, které jsou speciálně formulovány tak, aby vyhovovaly jeho potřebám. Existuje mnoho pamlsků na trhu určených pro psy s citlivým žaludkem, alergiemi nebo jinými specifickými potřebami. Případně volbu pamlsků konzultujte se svým veterinářem.



10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page