top of page
  • Obrázek autoraNatálie Čípová

Prevence proti klíšťatům

Prevence klíšťat je nedílnou součástí komplexní péče o psy. Výběr vhodného antiparazitika vyžaduje zvážení individuálních potřeb psa a preferencí majitele. 


Druhy prevence


Obojky proti klíšťatům:


Obojky představují formu pasivní prevence, která zajistí kontinuální ochranu vašemu pejskovi. Klíčovým prvkem v účinnosti obojků je obsah látek, jako je deltamethrin nebo flumethrin. Tyto látky nejenže odstraňují případné přisáté klíšťata, ale také aktivně odhánějí ty, která by se mohla pokusit o infekci. Obojky poskytují pohodlný a neinvazivní způsob, jak chránit psa před klíšťaty, přičemž dlouhodobá účinnost snižuje riziko infekce. Nevýhodou je, že některé obojky jsou méně účinné, pokud jsou vystaveny vodě. Některé rasy psů, zejména dlouhosrsté nebo s hustou srstí, mohou mít problémy s efektivním kontaktováním pokožky obojkem. To může snížit účinnost prevence klíšťat.


Příklad: Jak funguje Foresto obojek?

Působí proti lymfám, larvám i dospělým klíšťatům. Podle výrobce má tento obojek hubící a repelentní účinky po dobu 8 měsíců. Po nasazení obojek začne do srsti uvolňovat účinné látky, které postupně přechází do kůže psa. Foresto je voděodolný a považován za pet a family friendly. Lze jej kombinovat s dalšími formami prevence proti parazitům. Tento obojek je vhodný pro štěňata od 7 týdnů.



Pipety a spreje:


Pipety a spreje představují topické aplikace (na kůži psa) obsahující aktivní látky, jako jsou fipronil, permethrin a další účinné látky. Tato forma prevence rychle působí na odstranění přítomných klíšťat a zároveň poskytují ochranu před novými infekcemi. Aplikace těchto látek na kůži psa umožňuje efektivní absorpci, což vytváří bariéru proti klíšťatům. Pipety jsou obzvláště vhodné pro psy, kteří mohou být citliví na obojky nebo mají delší srst. Nevýhodou může být to, že při kontaktu s vodou ztrácí svou účinnost.


Příklad: Jak funguje Advantix pipeta?

Advantix je roztok pro nakapání na kůži. Působí repelentně proti všenkám, bodalkám a komárům, hubí klíšťata. Funguje také jako prevence proti zablešení. Výrobce apeluje, že tato pipeta není vhodná pro kočky. Pokud tedy máte v domácnosti se psem i kočku, tomuto přípravku se raději vyhněte. Maximální doba účinku je uvedena 4 týdny. Advantix je vhodný pro březí feny a štěňata starší 7 týdnů s váhou alespoň 1, 5 kg.



Perorální antiparazitika:


Perorální antiparazitika ve formě tablet, představují způsob vnitřní ochrany. Tyto přípravky nejenže cíleně působí na klíšťata, ale také poskytují široké spektrum ochrany před některými vnitřními parazity. Díky perorálnímu podání se účinné látky rychle dostávají do krevního oběhu, což zajišťuje rychlý účinek. Některé rasy psů mohou být citlivější na určité látky. Při užívání perorálních antiparazitik může dojít k nežádoucím účinkům, jako jsou zvracení, průjem, nevolnost nebo letargie. Tyto reakce mohou být individuální a záviset na citlivosti konkrétního psa na obsažené účinné látky. Další nevýhodou je, že nemají repelentní účinek.


Příklad: Jak funguje tableta Bravecto?

Bravecto usmrcuje blechy a klíšťata po zakousnutí. Ochranu poskytuje po dobu 8 - 12 týdnů. Je vhodný pro štěňata starších 8 týdnů, vážících více jak 2 kg a také pro březí feny. Nevýhodou je, že nemá repelentní účinek. Na internetu také kolují informace, že je Bravecto pro psy nevhodné a mluví se i o úmrtí po podání této tablety - existují však studie, které tento mýtus vyvracejí a pravdivost těchto informací se nikdy nepotvrdila.





Na co si dát pozor?


Citlivost a alergie:

Individuální reakce psů na obsažené látky v antiparazitikách mohou zahrnovat citlivost k pokožce nebo alergické projevy. Někteří psi mohou vykazovat svědění, zarudnutí kůže nebo další nepříznivé reakce. Je nezbytné pečlivě monitorovat tyto reakce a případně konzultovat s veterinářem.


Pokud hledáte formu prevence pro štěně, zjistěte si, které antiparazitikum je pro něj vhodné. Zároveň si při výběru dejte pozor na výběr pokud máte v domácnosti kočku nebo malé děti.


Náklady:

Kvalitní přípravky proti parazitům mohou představovat finanční zátěž pro majitele psů. Zvláště pokud se jedná o pravidelně používané obojky, pipety nebo perorální antiparazitika, mohou se náklady zvyšovat. Není však vhodné na těchto nákladech šetřit, neboť efektivní prevence může ušetřit majiteli nejen finanční prostředky na léčbu nemocí, ale i stres spojený s nemocí samotnou.


Estetické aspekty:

Estetické obavy mohou vzniknout v případě, že majitelé zaznamenají změny ve vůni nebo chuti srsti svého psa v důsledku používání antiparazitik. Některá antiparazitika mohou mít specifický zápach nebo chuť, která může být vnímána majiteli nebo psem. Tyto estetické aspekty mohou být subjektivní, ale je důležité brát je v úvahu, zejména pokud má pes nějakou reakci na daný produkt. V takových případech lze hledat alternativní antiparazitika s nižším vlivem na vnímané estetické vlastnosti.


Není 100% záruka ochrany:


Důležité je si uvědomit, že ani ta nejúčinnější antiparazitika nedokážou poskytnout stoprocentní záruku ochrany. Přestože mohou výrazně snížit riziko infekce klíšťaty a dalšími parazity, není možné vyloučit možnost neúspěchu. Existují faktory, jako je odolnost klíšťat k určitým látkám nebo nečekané změny v prostředí, které mohou ovlivnit účinnost antiparazitik. Proto je klíčové dodržovat doporučení veterináře ohledně pravidelné aplikace a zvážit doplňková opatření, jako je pravidelná kontrola srsti psa a omezení kontaktu s potenciálně infikovanými prostředími.


Celkově je důležité přistupovat k antiparazitickým opatřením jako ke komplexní strategii prevence, která zahrnuje nejen aplikaci přípravků, ale také monitorování zdraví psa a včasnou návštěvu veterináře v případě jakýchkoliv známek možné infekce. Účinná prevence klíšťat a dalších parazitů hraje klíčovou roli ve zdraví a pohodě našich čtyřnohých přátel.


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page